středa 5. listopadu 2014

Pandí průvodce po stěžejních tokijských čtvrtích

Hlavně se neztratit
...aneb 11 aktivit, bez kterejch nemůžete jet domů
Nechci si vystřílet všechny náboje před expedicí, takže dnešní post bude lehce picture heavy a míň textu. Pojďte si se mnou projít tokijské čtvrti a dozvědět se, kde si užít největší srandu!
Seznamte se s mutantníma havranama, zatleskejte tancujícím Elvisům a pomodlete se v Meiji Jingu
1. Yoyogi - 代々木
Svatyně Meiji je zasvěcená prvnímu modernímu císaři Japonska, který se ujal vlády v roce 1868 po několika staletích vlády šógunů. Díky tomu, že je skrytá hluboko mezi starými stromy, je to jedno z mála míst Tokia, kde uniknete hluku velkoměsta. Najdete ji v parku Yoyogi, kterej je taky jedním z nejvytíženějších míst v období kvetoucích sakur. Odkoukejte od místních, jak se modlí k šintoistickým božstvům a taky si obětujte jeden penízek pro štěstí. O víkendu máte navíc šanci narazit na vystoupení amatérskejch kapel nebo legračních imitátorů Elvise.


Hoďte 100 yenů do libovolného automatu a zpoťte se
2. Ikebukuro - 池袋
Japonsko je rodným domovem DDR (tančení na podložce podle šipek), Street Fighteru, Pokemonů i GuitarHero. Čtvrť Ikebukuro možní není tak trendy jako sestřička Shibuya, ale určitě je tu větší zábava.Ulice Sunshine Dori každý odpoledne přitahuje tisíce dětí, co se tu stavujou cestou ze školy. Tady nejdete SEGA hrad, Round 1, pačinko a všechny možné UFO automaty (to sou ty, kam hodíte peníze a marně se snažíte něco vylovit jeřábem). OK, míra gamblujícíchc dětí v Japonsku je celkem alarmující, odtrhnout se je ale opravdu těžký. Holky zamíří na dvě hoďky do Sunshine City za nákupama, kdo nic nekoupil v S.I2.C, musí příště.

Projděte se po jedný z mála " skoro pěších zón" v Tokiu, pofoukejte si takoyaki a podivte se neotřelým designům důvěrně známých věcí
3. Aoyama - 青山
Na Aoyamu se přestěhovali snad všichni všichni designéři a projít se po jejich rajónu znamená neustálé otáčení hlavy. Mě zaujaly jízní kola, ale je toho mnohem víc. Kdysi sme třeba s Eliškou našly obchod, kde prodávali merchandise k Krtečkem. A to nemluvím o přehšli hrabáků. Pouliční stánek s kuličkami takoyaki (chobotničky v těstíčku) poznáte podle obrázku chobotnice. Ale bacha! Jsou dost horký. A vůbec, pučit si kolo by mělo bejt na seznamu taky.

Vyvalte se na pláži, pošoupejte zadarmo fidlátkama v Panasonic showroomu a rozhlídněte se po nočním Tokiu z obřího ruskýho kola
4. Odaiba - お台場
Umělej ostrov Odaiba patří k víkendovým destinacích Tokijčanů, takže si kupte celodenní lístek na jednokolejku (Shimbashi station), sedněte si dopředu místo neviditelnýho řidiče a cvakejte fotky Raibow mostu. Nebo radši počkejte na večer, kdy se všechno nádherně rozsvítí. Panasonic showroom nabízí zábavu na i dvě hoďky, zvlášť pokud si připlatíte 500 yenů za třetí patro. Replika starých lázní z období Edo je spíš zábavní park, lepší možnost ponořit se do horký vody a ocitnout se o sto let zpátky, v Tokiu nenajdete. Edo Monogatari je pro nás s tetovánim ovšem zatim nedostižná destinace. Fotka se Sochou Svobody, anyone?

Dejte si kafe ve Starbucksu a sledujte mumraj na nejnepřehlednějšim přechodu pro chodce ever, pak očekujte, co se bude letos nosit. Podpadky s bambulkama?
5. Shibuya - 渋谷
Věrný psík Hačikó sice nebyl podle sochy žádnej krasavec, u jeho pomníku to ale všechno začíná. Doporučuju moc nekoukat na kvanta reklam na sebou a dávat pozor, aby do vás na přechodu  nikdo nevrazil hned z pěti stran. Majestátní kulatá budova 109 láká už zdálky a pohled na místní prodavačky/supermodelky je k nezaplacení. Holky vám ukážou, jak vy ve stejnym oblečení nikdy vypadat nebudete. Od nákupů to ale minimálně Žandu stejně neodradí.
Komu se podaří sbalit jednu z gyaru (subkultura prodavaček ve 109), může prozkoumat Love Hotel Hill. Ale dá se to i za dne a zvenku.

Dejte si pauzu od shoppingu, sedněte si do sedu seiza a vychutnejte úžasně hořky japonský čaj z prášku
6. Ginza - 銀座
I když nedaleká Ginza není zaměřená na nic jinýho než nakupování, nechte si ji na odpoledne a rána se dejte lodí do nejkrásnějších tokijských zahrad Hamarikyu. Až se před váma vyloupne jezírko s čajovým pavilonem na ostrůvku uprostřed, nebudete litovat. Miska čaje vás vyjde na 500 jenů a dostanete i sladkost. Další opšn je rybí trh a aukce tuňáků, ale v tak někřesťanskou dobu, jako sou tři ráno, neprobudíte pand ani za nic. Sushi teda podle mýho názoru rozhodoně vydrží čerstvý i na svačinku v deset. A jeden tip na dostupný obchůdek uprotřed předražený čtvrti, který vládne Vuiton - krásný papírnictví Kyukyodo. Pochopíte.

Objevte temnější stránky Tokia
7. Akihabara - 秋葉原
V tuhle chvíli už máte pravděpodobně naprosto zcestný dojem, že jsou Japonci totálně sweet a slušní díky všemu tomu uklánění se v obchodech. Tak to vám navrhuju svézt se do čtvrti osamělých geeků objímajících potištěné polštáře a píchajících umělé panenky. V sedmipatrovém Book Off (sekce manga nebo rovnou hentai) si kupte příslušnou literaturu. Stačí taky zabrousit do libovolnýho ochodu a můžete se podivovat, jako já, nad videem, kde mezi sebou válčí králící a lamy v uniformách nebo obdivovat desítky umělých vagín. Z dalších repráků pak řve další nejnovější hit, dívčí skupina AKB48. Zkuste prosím odolat! V Super Potato  se asi líp zabaví kluci, než holky, taky sem zatím ještě nezvažovala Maid Café, kde by mě slečny v kostýmech francouzské pokojské oslovovaly "master". Ale někoho to třeba rajcuje!

Zpívejte celou noc. Ale mimo víkend, jinak se nedoplatíte
8. Shinjuku - 新宿
Shinjuku je potřeba vidět během a po setmění. Tokio už prostě šílenější a zářivější nebude. Výjezd výtahem do 45. patra radnice Tokyo Tochó je zadarmo, tak proč se nerozhlídnout. Na dohled je Sky Tree, japonská Eiffelovka i okolostojící mrakodrapy. Dostat se na druhou stranu nejrušnějšího dopravního uzlu na světě chce trochu cviku, snad to půjde rychlejc s vidinou noční zábavy v Kabukichó. Čtrvť červených luceren skrývá špinavější tajemství (novela Ryu Murakamiho V polívce miso by vás mohla trochu poděsit), než byste na první pohled čekali, ale karaoke je totálně bezpečná zábava. Zastavte se v jednom z tisíců barů a kopněte do sebe před výkonem pár panáků. Nebo dva Strongy z kombini obchůdku. A začněte listovat nabídkou songů. Objevíte třeba Reflektor od Arcade Fire jako Panda tuhle. A nebuďte sakra nervózní, máte přece celou místnost sami pro sebe a svý kamarády. Třeba si to nebudou ráno pamatovat.

Čekejte na tajfun, až přijde, vraťte se do historie ve Fukugawa Edo Museum
9. Hirano - 平野
To je jedno, že ste o týhle čtvrti nikdy neslyšeli. Taky je významná jenom tim, že tam bydlí Shin. Ale když prší, nabídne jeden z těch zábavnějších indoor programů. Fukugawa Edo Muzeum je replika starý tokijský čtrvti u řeky Sumida. V obřím hangáru najdete asi 15 různých staveb od prodejny zeleniny přes hasičskou věž po čajovej domek. Super je, že si všechno můžete ošahat, zdvihnout a v případě rákosový "pláštěnky" i ponosit. Kolem se navíc motaj dobrovolníci, takže se vyplatí využít jejich služeb a nechat si anglicky vysvětlit, k čemu že například sloužil oltáříček v kupeckých domcích. Až se vyčasí, hned vedle je pěkná japonská zahrada. A dvě zastávky metra se tyčí momentálně nejvyšší televizní vysílač na světě - Sky Tree

Obklopte se rozjuchanými teenagery na nejpopulárnější a nejtěsnější uličce Tokia
10. Harajuku - 原宿
Podle mých posledních průzkumů pověstnej most ve čtvrti Harajuku, kam se chodily vystavovat děcka v kostýmech svých manga hrdinů, dnes zeje prázdnotou. Doba 00´s  je bohužel pryč a s ním i fotekchtivé lolity. Zajímavý osůbky se daj ale pořád najít právě na Takeshita Dori, kde se můžete inspirovat a rovnou si pořídit gothic sukni, krajkovou halenku s králíčky a mašličkou a k tomu Hallo Kitty brejle. Vyplatí se nebýt zbabělý a sem tam vylízt po schodech do obskurních obchůdků nebo naopak zalízt do podzemí a udělat si s kamarády taktéž obskurní purikuru. Na hlad jsou tu všudypřítomné palačinky v kornoutku. 

Vemte s sebou rodiče a ukažte jim taky trochu tý historie
11. Asakusa - 浅草
Provádět po Tokiu o generaci starší skupinku byl zážitek sám o sobě, protože rodiče byli samozřejme ze všecho paf ještě víc, než já! A bylo to skvělejch několik dní! 
Všichni si představujou, jak hrozně starý svatyňky a chrámy v Tokiu jsou, ale nesmíte zapomenout, že skoro celý město několikrát lehlo popelem, při velkém Kanto zemětřesení a pak při kobercovejch náletech spojenců. Jedna z mála dochovaných čtrvtí je právě Asakusa a její nádherný chrám Sensoji. Bránou Kaminari-mon vstoupíte do roztomile starobylý uličky Nakamise s obřím množstvím levných, ale i stylových suvenýrů a typickejch sezónních dobrot. Sice tady nedostanete moc ochutnávek zadarmo, rozhodně je ale dobrej nápad ukázat na pár sladkostí a třeba se trefíte do Čalouníkova oblíbenýho mochi nebo mých oblíbených bochánků plněných anko pastou z fazolí azuki. Z nedaleký říční promenády je pěkně videt Zlaté hovno (co to asi je, že?) a hlavně odsud můžete nasednout na loď, co vás vezme do Hamarikyu zahrad. Ale to už bych se opakovala :)

Chtěla bych moc poděkovat Čalouníkovým rodičům, mamce, Myšákovi a Neterďákům, že se za náma vypravili, dovolili mi vyzkoušet si průvodcovství větší skupinky a určitě nás ještě čeká jeden post o mimotokijskejch destinacích. Tentokrát sme jich zvládli hned několik.

Pan pan! (to je můj novej pozdrav)

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jééé, to je bezva článek... úplně jsem se tam zase přesunula a musím uznat, že se mi zastesklo... Některá místa neznám, tak třeba příště poslouží jako dobrá inspirace :) Díky moc a jsem ráda, že jste si to pořádně užili! Zuzu

Kabukimono řekl(a)...

Píšeš zajímavé věci. Škoda že víc komentů často bývá i u recenze laku na nehty. Ale tak třeba jen lidi nemají co vytknout.:)

radobyelfka řekl(a)...

Díky díky, taky se někdy divim a mručim. Ale pak přijdou dva takový pěkný komenty jako ty vaše a už nemručim .)

Anonymní řekl(a)...

Jaj