Zdroj Flickr |
Nudle
Nudle budou pravěpodobně jídlo, na které budete narážet v Japonsku nejčastěji. Malou nudlárnu najdete snad v každé vesničce nebo japonské nádražce. Druhů je spousta, ale my si povíme o 3 nejznámejších.
Soba, udon, rámen
Tenké pohankové nudle soba jsou velká dobrota ať už po krkv namočené ve vývaru s pórkem pro zimní dny nebo jejich studená verze (zarusoba) na talířii zalitá sojovkou, které oceníte v létě.
Udon jsou na rozdíl od soby vyrobené z pšeniče a mají širší zploštělý tvar. Opět je to obří dobrota jako vývar. V některých podnicích můžete k nudlím dostat navrch i tempuru, ke které se ještě dostaneme.
Třetím druhem jsou nudle rámen (to jsou takové ty z pytlíků s čínskou polívkou), Japonci je ovšem doplňují zeleninou, hovězím masem a vejcem.
Třetím druhem jsou nudle rámen (to jsou takové ty z pytlíků s čínskou polívkou), Japonci je ovšem doplňují zeleninou, hovězím masem a vejcem.
Snad nemusím zdůrazňovat, že cokoliv z téhle kategorie je taky skvělé na kocovinu po noci plné karaoke a alkoholu :)
Sushi a sashimi (suši a sašimi)
Asi nemusím moc představovat. Pro nás je to typické japonské jídlo, ale při návštěvě Japonska můžete být trochu překvalení, ze suši restauraci nenajdete na každém rohu. Pro domácí obyvatele jsou suši restaurace místem, kam zajdou až navečer. Samozřejme ale můžete narazit i na místa o velikosti dva krát dva metry, kde houkáte názvy jednotlivých druhů suši na mistra za pultem a ten vám na místě hněte valéčky rýže a přidává kýženou rybu navrch. Taková místa jsou asi nejtradičnější, protože do sebe házíte na stojáka suši, vedle vás stojí ostatní Japonci a menu je japonsky, takže musíte ukazovat.
Pro nejlevnější variantu můžete zajít na running sushi, ideálně, pokud je za 100 jenů za talířek (21 Kč). V tomto případě budete nejspíš obklopeni japonskými rodinkami s dětmi.
Sašimi jsou plátky ryby bez rýže, které se namáčí do sojovky s wasabi a je to jedno z jídel, která patří do dražších restaurací.
Jídla s rýží
Bez rýže by Japonec nevydržel ani den, rýže je všude a je šíleně levná.
Malá pomůcka pro vás: pokud nějaké jídlo končí na -don, jedná se o jídlo, co bude servírování v misce právě na kopečku rýže.
Gyuudon (gjúdon)
Tohle super levné jídlo asi nevypadá na první pohled skvěle, je to ale ultimátní obědové jídlo.
Výborné hovězí maso s rýží ochucené různými omáčkami, sezamem a nakládaným zázvorem stojí asi 70 Kč (a pak že je Japonsko super drahé :)
Tendon
V těstíčku obalované a smažené kousky krevet a zeleniny (cuketa, houbičky, dýně nebo lusky) se obecně jmenují tenpura (tempura). Podává se k nim úžasná omáčka pro namáčení taré a tempuru můžete dostat jako topping k nudlím, separátně a nebo na kopečku rýže (a pak se jídlu říká tendon).
Katsudon (kacudon)
I Japonci milují svůj vepřový řízek! Říká se mu tonkacu a přílohu kromě rýže obyčejně tvoří i masivní kopec nakrouhaného zelí, které je snad ještě populárnější než rýže a neptejte se mě proč. Když se vyklepne na misku s rýží, stává se z něj kacudon.
Unadon Asi ta nejluxusnější chuť, kterou si můžete plácnout na misku rýže, je mořský úhoř neboli unagi. Pečený úhoř je jedna z nejlepších pochoutek. Oyakodon (ojakodon) Hodně levný je ještě oyakodon, dosti morbidně a legračně nazvané jídlo. Pojďte rozluštit ten název se mnou. Oja=rodič Ko=dítě Don=miska rýže Ojakodon je miska rýže s kuřecím masem a vejcem. Nádhera. | ||
Udělej si sám
Pokud chcete během návštěvy resturace zažít taky trochu zábavy, Japonsko nabízí rovnou několik různých jídel, které si můžete připravit u stolu svépomocí. Ale nebojte, ingredience jsou většinou už připravené, vaším úkolem je hlavně je hlídat, jak se vaří :)
Okonomiyaki (okonomijaki)
|
Streetfood
Jídlům z téhle kapitolky se také říká festival food, protože stánky s nimi většinou vyrostou jako houby po dešti na místech, kde se zrovna konají akce jako hanami (obdivování sakur), hanabi (ohňostroj), různé festivaly nebo hudební produkce. Dobrou šanci taky máte za pěkného počasí u frekventovaných parků. Jejich upgradované varianty samozřejmě můžete ozkoušet i v izakayi (hospodě), jen za vyšší cenu.
Yakitori (jakitori)
Jakékoliv maso nebo i zelenina na špejli, většinou grilované na dřevě. Asi nejznámější je kuřecí maso, ale můžete narazit i na vepřové maso, hovězí jazyk (gyutan), vnitřnosti (reba) jako srdíčko, játra, pórek (negi) a nebo chobotničku (tako).
Kushiage (kušiage) nebo Kushikatsu (kušikacu)
Je podobný princip, ale jedná se o různé masové kuličky, rybí kuličky ala fishcakes atd. na špejli.
Takoyaki (takojaki)
Tohle možná nebude znít tak dobře z popisu, ale je to moje oblíbená jednohubka. Takojaki jsou malé kuličky s testíčkem a kusy chobotniček zalité stejnou omáčkou jako okonomijaki. Obvykle se prodávají ve stáncích do krabičky. Jenom sledování zručných výrobců a jejich skills je dost zajímavé. Ale bacha! Jsou horké, takže si hned nestrkejte celou kouli do pusy, ale počkejte, až trochu vychladnou.
Korokke
Jsou bramborové a masové smažené kulaté kroketky. Já je na posezené dokážu sníst klidně i tři!
Satsumaimo (sacumaimo)
Pečené sladké brabrory - k dostání hlavně na podzim stejně jako horké kaštany.
A okonomijaki už znáte :)
+KEJDA teda pardon Karéraisu
Japonská odpověď na indické curry s rýží, Jen to nevypadá moc vábně, fotku sem nedám, nechci si zaneřádit blog :). Pálivost se liší a já osobně karéraisu moc nemusím, ale je to ještě jedno hodně tradiční jídlo ze školních jídelen a levných stravoven.
Pokud nemáte dost, doporučuju zájemcům další článek na téma japonské stravování hlavně mimo restaurace z pohledu holek z Vývařovny.
Tak tady to máte, velkýho průvodce, díky kterýmu už nikdy nebudete muset čumět na japonský jídlo takhle:
Panda
P.S. fotky nejsou moje, ale z Instagramu
Žádné komentáře:
Okomentovat