úterý 14. června 2016

USA- kempování na divoko


V rozhovoru pro Travel Bible sem prozradila, že sme kvůli budgetu na naší první cestě po středozápadě USA museli občas sáhnout k takovým řešením jako spaní v autě ve městě, nezaplacení v kempu nebo kempování na Havaji mezi bezdomovcema, protože ve středu a čtvrtek se "prostě kempovat nesmí"

Při přípravě na tenhle článek sem se snažila trochu googlit, co se o kempování mimo kempy říká u nás v ČR. No..."diskuse" vypadaj asi takhle:
Podobnou reakci, jako že sem socka, když sem nezaplatila v kempu, se objevily i pod TB článkem. 
Kritikům, co ostatním (vynalézavějším) lidem nadávají do socek, přestože například nevědí nic o situaci v USA nebo jsou tak panenští, že by i v noci čekali na prázdný křižovatce na zelenou, se ale musim smát. Kupříkladu pan Antal...achjo pan Antal, kterej KNOWS NOTHING, protože v Americe se samozřejmě mimo kempy spát dá a dokonce legálně. A dokonce to využívaj i vyžírkové přímo z civilizovaný USA! Jen škoda, že sme o tom nevěděli na naší první cestě, protože jinak by nás v kempu opravdu nikdo neviděl :)
dispersed camping u města Cody WYOMING
Pravidla kempování se v USA liší stát od státu, ale předpokládejme, že chcete vidět Canyonlands, Grand Caňon nebo Zion a pohybujete se na středozápadě.

Ke spaní máte následující možnosti:
Motel (cca 50-100 USD)
Soukromý kemp (cca 28 USD za jedno místo)
Oficiální kemp spravovaný státem (15-25 USD za jedno auto)
Divoký stanování v národním parku (pouze s permitem cca 20 USD za skupinku do 6 osob)
Primitivní státní kempiště (5-10 USD auto)
Tzv . dispersed kempiště FREE
Kdekoliv na veřejném pozemku FREE
V autě někde hodně dobře schovaný FREE, ale hodně těžký
Na soukromym pozemku FREE KULKA DO HLAVY

Lidi ale odjakživa spěj všude, takže sem zastánce teorie, že plac, kde nic nevezmu, neudělám si oheň, vstanu před svítáním a  nikdo mě přitom neuvidí, bych měla mít zadarmo. 
Do toho, proboha ano, počítám i kemp! 
A není to proto, že sem socka, ale prostě v tom nevidim absolutně žánou hodnotu, co mi ten kemp dal a radši si s penězma naložim jinak, třeba na nějakej krásnej trek. Tahle nejnepříjemnější varianta ale po přečtení dnešního článku věnujícího se tzv. "dispersed camping" nebude už nikdy potřeba :)
Dispersed camping kus od Salt Lake City UTAH
Pojďte mrknout, co o dispersed camping říká třeba stát Colorado:
Abych to přeložila do řeči našeho kmene. 
Postavit si stan můžete tam, kde:
Není soukromý pozemek, 
Není národní park (musíte si sehnat povolení, někdy zdarma, většinou za poplatek)
Není cedule s přímým zákazem kempování (vůbec třeba nedoporučuju zkoušet spát na parkovištích)
Je to dál, než 1 míli od oficiálního kempu.
Je National Forrest (pravidla pro spaní v národních lesích jsou tady)

No a tohle vám už dává slušnej přehled o tom, že jinak je vlastně povoleno skoro všechno. Takže díky pane Antale, už sem díky vám mnohem chytřejší.
Dispersed camping u Canyonlands ARIZONA
A ještě pro jistotku Arizona:

Jako příklad uvedu NP Canyonlands - severní přístup k Island in the Sky. Na Visitors centru se dozvíte, že jedinej oficiální kemp je obsazenej, a že ten den už není možný sehnat tzv. backcountry permit ke spaní v divočine. 
Máte dvě možnosti, vyjet ven z parku a postavit si stan v kempu Dead Horse campground za 20 USD. 
NEBO
Vyjet ven za hranici parku, zahnout na vedlejší cestu Mineral Road a po míli využít možnost dispersed campingu.

Tímhle způsobem se nám podařilo projet za 14 dní 7 národních parků, 1 state park a 3 monumenty.
Jeli sme autem ve čtyřech, připojila se k nám moje rodina - mamka s Myšákem.
A utratili sme za ubytování 17 dolarů všeho všudy!
Ehm, že sme si v polovině cesty zaplatili na jednu noc motel za 80, abysme si mohli začalounit, do toho nepočítám :D

Pokud si nejste jistí, vždycky se můžete zeptat ve visitors centru, v národním parku rangerů nebo dokonce šerifa či policajta. Všichni vám naprosto v pohodě poradí, kde si můžete legálně postavit stan. Na internetu se v diskusích dočete, že se musí kempovat alespoň dvě míle od zpevněný silnice, ale například kousek od Salt Lake City nás šerif akorát poslal pět mil za konec cedule "zákaz kempování" a tam sme si postavili stany u cesty, ale nikomu to nevadilo.
20 USD za divoký kempování v nádhernym Kalob kaňonu ZION NP zaplatim ráda. UTAH
Pro ty, co dočetli článek až sem, pak mám doporučení na perfektní aplikaci a mapu pro plánování. Appka iOverlander sice potřebuje připojení, ale to se dá vždycky sehnat alespoň v Mekáči, kde si následující noc můžete naplánovat. Perfektně nám pomáhala celou dobu hledat ty nelepší místa, protože si tam můžete přečít popis, jestli tam dojedete bez 4wd, jestli je tam záchod a jestli je to zadarmo. Samozřejmě tam sami pak můžete zadávat svoje objevy, já tam mám 4 vklady a sem zvědavá, jestli vám někdy posloužej.

Slibuju, že když se budete držet těchhle pravidel a v každym státě se jen ujistíte, jaký přesně maj pravidla, budete si to užívat stejně jako my. Na některejch places uvidíte ohniště založený předešlýma camperama, pokud v okolí není cedule zákaz ohňů nebo, pokud nehrozí požáry, můžete si tam klidně ugrilovat klobásy. 
Akorát bacha na medvědy!!!
Když kemp stojí 5 dolarů aneb kempování na dosah Zionu a přece za levno a bez lidí UTAH
Tak to je asi všechno, co k tomu mám. Prostě tak trochu boříme mýty, který se dozvíte při prvotním googlování od chytrých lidí. Já sama si ze sebe dělám srandu, jeden rok sem si dokonce dala titul "nejvíc sexy socka roku". 
Do Jordánska sem jela bez víza a drze se bavila, jestli to budou jejich celníci nějak řešit, v Tokiu sem si postavila stan v centru města, na Havaji sme přes zákaz zažili nádherný dobrodružství u zakázanýho vodopádu a taky tam přes zákaz stopovali, ustlala sem si v křoví uprostřed mexickýho města a třikrát si ustlala v kempu bez zaplacení, když tam nikdo nebyl.
Alexander Supertramp zase v roce 1993 místo čekání, až přijde na řadu se sjezdem Colorado River v roce 2012 radši koupil vlastní kanoy a jel peřeje i přes zákaz.

Neříkám, že to maj dělat všichni, ale stačí trochu přemejšlet o situaci, zvážit ji, a když nutně potřebujete, zákazy sou občas od toho, aby se porušovaly.
❤ Peace Panda 
Dispersed camping mezi Grand Teton NP a Yellowstone NP WYOMING






Dispersed camping kousek od města Boulder, Colorado

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Žando pando, moc děkuji za tento přehledný a výstižný popis kempování v USA. Na žádné další stránce jsem nenašla žádný jiný podobný popis, který by byl tak nápomocný a opravdu všem cestovatelům pomohl a nebo je nasměroval k dalšímu rozcestníku. Velice si takové pomoci vážím a hrozně moc děkuji, Sylva

Anonymní řekl(a)...

super!! děkuji moc

Marta řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
ludmilka řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...

Čtu článek zpětně po 4 letech a vzpomínám jak moc nám v roce 2019 pomohl. Geniální rady geniálně napsané :-) Bez toho by mě nikdo nenapadlo spát v Los Angeles v autě na ulici hned u pláže nebo vidět ten nejkrásnější úplněk v Sequoia parku na místě, které jsme našli v iOverlandru. Díky za to! Jana