středa 16. března 2016

Kuba pěkně přehledně podle měsíců

Nikdo si není úplně jistý, kdy to přijde a co bude ta změna znamenat. Ale můžeme si být jistí, že se blíží doba, kdy nová nablýskaná auta vytlačí klasické veterány z 50. let z ulic Havany, na každém rohu bude stát McDonald’s a američtí turisté doslova zaplaví celý karibský ostrov.
Samozřejmě mám moc velkou radost z toho, že se Kubáncům pravděpodobně blýská na lepší časy, ale znáte můj styl, čím menší poměr místních a turistů, tím sem šťastnější. Protože na Kubu vyrážim už za necelej měsíc a půl se svojí expedicí, připravila jsem pro Zirhamia webovky takovej výcuc, co očekávat na Kubě za počásko. Při rešerších sem totiž nikde na internetu nenašla počasí takhle hezky uspořádaný a popsaný. Třeba se na Kubu chystáte, nebo to někoho nakopne, tak se se mnou pojďte mrknout za zoubek zemi, které se přezdívá socialistický skanzen,
Kubánská republika je největší z karibských ostrovů a leží jen asi 160 km od nejjižnějšího cípu Spojených Států. Kuba nabízí návštěvníkům fantastické pláže, pro Evropany neokoukanou kulturu a fascinující historii. Přestože v našich očích ostrov vypadá jako tropický ráj, jeho počasí má pár specifik a vybrat perfektní termín může být trochu oříšek. Jak to tedy s Kubou je?
Obecně platí, že období sucha trvá od listopadu do dubna a období dešťů se táhne od května do listopadu. Specialitkou Karibiku je také období hurikánů, které nejvíc hrozí od července do října.

Leden

Leden je maličko nepředvídatelný měsíc, můžete zažít slunečné a teplé počasí, ale i chladné a deštivé chvilky.
Hodně záleží na vaší poloze, pokud se budete chtít trochu opálit a okoupat, pak zvolte místa jako Holguín, Santiago de Cuba nebo a Cayo Largo, kde bude s největší pravděpodobností tepleji než na slavném Varaderu. Nám z Evropy, kde máme regulérní zimu se sněhem, bude každopádně i v těch 22°C připadat prima.
Co je naopak velmi zajímavé, jsou především lednové ceny, které po Novém roce klesají. Takže pokud jste spíš na města, Havana je pro pěší objevování jejích uliček naprosto ideální, protože z vás nebude doslova lít pot.

Únor

V únoru už v podstatě téměř odeznívají jakékoliv deštíky. Dny jsou spíše příjemně teplé než horké, moře není ještě úplně ohřáté, ale dobrá zpráva je, že se vyhnete březnové hlavní sezóně a můžete mít opravdu štěstí na počasí. Pláže ve Varaderu nebudou přespříliš obsazené, na druhou stranu se můžete občas setkat se štípancem od komára. Naopak ve výše položených oblastech budete potřebovat svetr.
V Havaně se teploty pohybují mezi snesitelnými 26 a 28°C.

Březen

A přichází nejvyšší sezóna, nejvyšší ceny a nejkrásnější počasí. Březen a duben jsou obdobís nejmenším počtem srážek. Kuba je velký ostrov, v jiných měsících se může počasí docela lišit, v tomhle období ale bude krásně v podstatě kdekoliv. Problém března se skrývá v tom, že například v Kanadě mají prázdniny, což s sebou nese spoustu rodinek a hlučných studentů na dovolené. Nás se to zas tak netýká, ale resorty jsou doslova natřískané a pláž rozhodně nebudete mít pro sebe.

Duben

foto: Denisa Panchártková, použito se svolením autora
Havana
Opět slunečný a suchý měsíc. První dva týdny v dubnu většinou zaručují bezvadné počasí. Na východě ostrova bude pravděpodobně převládat horko, ale vnitrozemí je hornatější a třeba kolem nádherného Trinidadu si můžete vyrazit na trek do hor. V Havaně jsou krásné slunečné dny a nehrozí, že budete muset trávit většinu dne ve stínu, protože byste byli vyčerpaní z aktivit. Stále ještě platí, že ceny letenek nebo ubytování jsou vyšší než obvykle, to se ale týká hlavně hotelů.
Duben je navíc měsíc festivalů, třeba toho tanečního, který se koná přímo v Havaně. Z těch všech důvodů jedu na Kubu v dubnu i já.

Květen

Další nevyzpytatelný měsíc je květen, oficiální začátek období dešťů. Na konci dubna ceny opět spadnou, protože řadový turista už se moc neodváží riskovat a koupit si letenku. Možnost, že budete mít pět dní krásně a pak strávíte několik dní zalezlí, je asi stejně vysoká jako to, že prožijete večerní spršku každý den, ale jinak se bude cestovat bez problémů. Počasí se může změnit opravdu rychle. Takže pokud uvidíte na obzoru černé mraky, radši nemrkejte, protože v příštím okamžiku můžou být zase pryč. Zkrátka, jsme optimisti a květen určitě neškrtáme z kalendáře.

Červen

Děti si hrají v dešti (<a href="https://www.flickr.com/photos/18706689@N04/7665868000/in/photolist-6nYPuE-7b18jH-7b4X7m-7b4UJ3-4iXr4U-6WZZ7W-7aZWtF-7b4JMd-7b184D-7b4VGJ-7b19dx-7b4Mnm-bBBmT5-yTZVB4-xWbKP5-xWjWeX-yQUmvN-yAWp7U-yABDKN-xWk2FP-yTdDBn-dRuRum-4cu2Th-gTucY-bufSG5-3KGBpM-3KK3HT-5WST3b-6ZEkY5-dmY75N-38u4E9-onEksu-7aZXbZ-qj5ds5-7aZWet-7b4JxS-cFpztW-c66MEb-qj59CS-61UgJc-7b4J5j-7aZUVP-7b4Lfh-7aZVQi-7b4LJw-7b4L11-7b18Fa-7b4HNU-Bv8uuH-gTSvc7" target="_blank">Children playing in the rain</a> od <a href="https://www.flickr.com/photos/18706689@N04/" target="_blank">David Schroeder</a> / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CC BY 2.0</a>)
Děti si hrají v dešti
Nejenže je červen horký a deštivý, ale pro více adrenalinu pomaličku přichází také hurikánová sezóna. Po většinu dnů se můžete opalovat až do večera, než přijde úleva v podobě krátkého tropického lijáku. Někdy samozřejmě může zapršet i více, ale existují cestovatelé, kteří si deště ani nevšimli. Ve vnitrozemí počítejte s velkým vlhkem. Fotografové si červen pochvalují hlavně díky fotogeničnosti tropických bouřek.
Letenky jsou v tomto období levné, hotely pomalu zavírají.

Červenec a Srpen

Ještě větší možnost hurikánů. Kubu zasáhne každý rok minimálně jeden, někdy i více hurikánů. Přesto je jich relativně méně v porovnání se zbytkem Karibiku a obyvatelstvo je na ně dobře připravené. Počasí se nese v duchu velkého vedra, velké vlhkosti je vhodné maximálně na ležení u vody, kde lehký vánek od moře může přinést trochu čerstvého vzduchu. Ve 38°C si zkrátka radši treky neplánujte :)
Odpoledne většinou sprchne, naštěstí to je vcelku pravidelný úkaz a dá se podle něho zařídit. Taktéž mají v těchto měsících Kubánci prázdniny.

Září a říjen

Nikdo nemůže předpovědět předem, přijde-li hurikán. Statisticky jsou to ale právě září a říjen, kdy je největší pravděpodobnost. Historie je ovšem plná výjimek, že? Hurikán zřídka visí nad jednou oblasti více než tři dny, takže v tom cestovatelsky lepším případě po tuto dobu uváznete na ubytování nebo se vám odloží let. Život na Kubě jde dál a extrémně horké počasí spěje ke konci.

Listopad

Ve druhé polovině listopadu zpravidla už hurikány odezněly, teploty opadly a ceny se jetě nezvedly. Zkrátka takové období na půl cesty ve všem. Proti listopadu nic nemáme.

Prosinec

Trinidad
Trinidad
Teploty kolem 21°C v Havaně zaručují příjemné poznávání hlavního města. Turisté zvyklí na teplo budou možná trochu zaskočeni touto „zimou“, ale v prosinci, kdy jsou teploty mezi různými částmi ostrova celkem vyrovnané, se někdy můžou vyšplhat až k 26°C. Svetřík ale určitě s sebou! Zároveň je opět potřeba brát v potaz zmrzlou Evropu a Kanadu, odkud se během prázdnin přijíždějí ohřát tisíce turistů, takže začátek měsíce bude příjemnější, pokud hledáte klídek. Vánoce se na Kubě slaví v rodinném kruhu, někdy až 7. ledna, takže oslavy na ulicích radši neočekávejte. Naopak novoroční párty v Trinidadu na schodech je prý legendární.
Abychom si to shrnuli, každý měsíc má něco do sebe. Je potřeba nebát se slov „rainy season“ a věřit, že sluníčko vždycky nakonec vykoukne.

Žádné komentáře: