středa 18. května 2011

Řeka Stříberka, brod přes Bruinen a řeka Anduina


řeka Arrow
Sem v euforii. Všude okolo mě sou místa z mýho super oblíbenýho filmu a ještě lepší je, že na některejch těch místech už sem byla. Takže dneska zakládám novej štítek s názvem Honba za LOTR, kde ostatní geeky (třeba jako Cishe) budu děsně deptat božíma povědomýma fotkama. Výklad o Queenstownu a mojí práci a vůbec nechám na příště. Tohle prostě nepočká!!!

Všechno to začalo bejt akční, když asi před dvěma tejdnama kamarádka Petra, kterou sem vloni poznala ve Whistleru, hodila na FB takový pěkný fotky. Že ty hory vypadaly trochu povědomě, klikla sem a ujistila se, že jde o Novej Zélend, konkrétně o Queenstown, kde se nacházim i já. Nadšeně sem se jí ozvala a za tejden sme s Lozem obdrželi pozvání na narozeninovou párty. Ha! Párty se konala v ČESKYM baráku a nenápadně sem se teda vsunula do zdejší český komunity. Druhý překvapení následovalo když kolem mě na párty prošel týpek v boratovskejch plavkách (a šortkách naštěstí!) a jal se vesele vykřikovat "jé, čau!". Byl to Bláža, můj spolužák z první a druhý třídy a společnej kamarád našich kamarádů z Pardubic.

Do Queenstownu sem přijela proto, že je to proslulý centrum lyžování a outdoorovejch a adrenalinovejch sportů na NZ a v dosahu jsou tu dva ski-resorty - Remarkables a Coronet Peak.
Měla bych ale vlastně nejdřív napsat, že NZ se dost liší od kanadskejch hor. Rozdíl je v tom, že na Zélandě se dost krutě chrání příroda a nenajdete tu klasický horský vesnice třeba jako v Alpách. Něco jako moje kanadská Panorama Mountain Village , kdy bydlíte přímo na kopci, tu neexistuje. V lyžařskejch střediscích tady najdete jenom parkoviště, vleky a možná jednu nebo dvě bistra na zahřátí kostí. Staff i hosti bydlej ve městě, v našem případě v Queenstownu, a dojížděj každej den asi půl hodiny.

Můj hon na Pána Prstenů začal v den, kdy nás Honza vzal na jeden úplně sakra nenápadnej vejlet a teprve na kopci sem pochopila, kde že sme se to sakra octli. Tenhle vejlet sme podnikli s Honzou a jeho českou posádkou, dvěma autama právě nahoru na Remarkables (kde to pořád moc nevypadá, že má za chvíli začít sezóna:/) V hledání LOTR lokací mi skvěle pomáhá zélandskej bestseller Iana Brodyho The Lord of the Rings Location Guideook. A co se týče okolí Queenstownu, tahle mapička poslouží krásně pro orientaci. A ještě tihle Češi si to tady dost procestovali. Tak jdem na to!

1. Řeka Stříberka
Scéna, kdy po opuštění Morie a obrečení Gandalfa Aragorn běží kolem jezera a probíhá řekou Stříberkou a pak vyhlíží Lórien.

Auta sme po celkem napínavý jízdě do strmejch zatáček - místama bez svodidel - zaparkovali úplně nahoře u lanovek ve vejšce něco přes 1600 metrů. Odtud sme se vydali nahoru k horní stanici prostřední sedačky a pak se drápali do kopce lehce náhodným směrem. Protože už sme byli ve vejšce asi 1750 metrů, na zemi leželo asi deset cenťáků sněhu. Já a Loz sme si rozhodně neměli zapomenout pořádný boty. No stalo se...takže sme cestu absolvovali štylově v teniskách. Taky podrážky na teniskách nic moc, takže sem se cestou lehce rozbila. Pak sme ale dolezli k jezeru Alta a vypadalo to tam dost povědomě. Někteří členové naší výpravy tvrdili, že je to jezero s Krakenem před Morií, ale to se mi nezdálo a podle maličkýho jezírka vedle sem to správně odhadla na řeku Stříberku, co teče do Lorienu.
Skákala sem jako jatá.
A dost sem litovala, že sem svoji elfskou kápi a šaty (nekecám) nechala doma v Čechách ve skříni.
Bohužel sem nenašla žádnej screenshot Aragorna běžícího přes vodu, kterou mám na fotce, ale původní obrázek můžete najít v mym albu na žandě pandě ve světě a porovnat si je, že nekecám. Alta Lake leží vzadu v mlze.
A pak přišla sněhová vichřice...

2. Brod přes Bruinen
"If you want him, come and claim him!"

Asi 20 kiláků od Queenstownu se nachází bývalé zlatokopecké městěčko Arrowtown ležící na řece Arrow, kam sme se vypravili na krátkej odpolední výlet s Lozem a jeho dobrym kamarádem Chrisem zvaným Coco, abysme si urvali pár fotek nádhernýho kaňonu a pokusili se najít brod, kde Arwen zaháněla Nazgůly. Ten nejslavnější záběr se sice točil v nedostupnym Skippers kaňonu, ale u Arrowtown vzniklo pár záběrů Arwen přijíždějící k řece a je to tam fakt kouzelný. Doporučuju udělat si hodinovou procházku proti proudu řeky, kdy vás úzká stezka zavede do kaňonu a místama se dostanete na úžasný vyhlídky, kdy na jedný straně cesty se tyčí strmá skála a na druhý straně je hluboká propast s modro modrou řekou. Nebo pokud máte offroada, dá se kaňonem projet i autem přes tunu hlubších i mělčích brodů a podle všeho to je dobrá zábava. Já sem bohužel nevěděla, že se místo, kde Nazgůly spláchne voda, natáčelo někde jinde a pořád sem si pro sebe čmuchala a přemejšlela, kde to tak asi bude. Byla sem tak hardcore, že sem se dokonce chvíli i brodila na místo, který se mi pozdávalo, a skoro mi pak za odměnu upadly nohy. Ne blahem. Zimou. A navíc to samozřejmě nebylo TO místo. Na podívání je pěkný i samotný Arrowtown, ma to totiž takovej ten feeling starýho divokýho západu.

3. Velká řeka Anduina
Společenstvo se plaví z Lorienu po největší řece ve Středozemi směrem k Argonathu, pilířům králů. Okolo sou skaliska...

Dalších pár kilometrů od Arrowtown směrem na Cromwell po cestě narazíte na nejslavnější novozélandký bungy jumping a zároveň nejstarší na světě, protože právě tady se v roce 1988 otevřelo skákáno hlavou dolů na gumě veřejnosti. Koho by na rozdíl ode mně lákalo nechat se shodit do 43 metrů hluboký propasti nad řekou Kawarau, nechť si klikne na odkaz. Minimálně pohled na vřeštící odvážlivce ale stojí za vidění. Taky starobylej most, ze kterýho se skáče, je nádhernej a řeka neméně.
Přímo naproti Bungy Jumping Centre se dá najet na úzkou štěrkovou silničku, která vás dovede k místům, ze kterejch je skvělej výhled na řeku Kawarau, toho času Anduinu, kde společenstvo obdivuje obří sochy gondorskejch králů. V tomhle případě bych řekla, že se fotka celkem povedla, protože je na ní vidět přesně ten samej skalnatej záhyb jako ve filmu. A neříkejte mi, že se to nepočítá, když sem nevlezla do vody. Trošku škoda je, že sem měla blbý večerní sluníčko a není vidět barva vody.


A to počkejte až se vytasim se Železnym pasem!!!

P.S. Pozdrav pro Smetáka, kterej má zvláštní nápady a pozdrav pro sestru, která dělá mrtvýho brouka. A pusinku pro Loze za to, jak odvážně trpí moje ptákoviny.
Děkuju, dobrou noc Vám!

1 komentář:

Eliska Vytlacilova řekl(a)...

A já pusu nedostanu?:P Wau, na fotkach to vypada nadherne, ale jiste to neni nic proti tomu, kdyz to sama zazijes..... tak co, kolik uz toho umis rict elfsky?;) Drzim palce!