středa 14. března 2012

Trendy pro letošní jaro/léto


Dnešní blog je spíš pro holky, protože je o oblěčení.
Určitě ste si všimli, že sem holka i přesto, že se dobře orientuji podle mapy. A ráda čtu o módě. Když sem se před třemi roky vrátila do Pardubic a vykoukla na rodiče v mých sobových šatech a bílejma návlekama na nohy s bambulkama, odmítli se mnou něco mít. To už prostě nemůžu opakovat! Tudíž sem si vymyslela chytrej plán. Protože je jaro a na léto se vracim domů, nechci samozřejmě vypadat jako nějakej exot a po dnešním blogu očekávám, že udám trend, vy to začnete nosit a já až v květnu přijedu, tak normálně zapadnu a rodiče mě budou mít rádi.


Pro svůj nový šatník sem se inspirovala módními kolekcemi světoznámých návrhářů jako ...screw that... žádný neznám. Inspirovala mě úžasná barevnost Indie. Jak je v Indii všechno vysušený, zaprášený a rozpadlý, Indky a jejich tisíce barevnejch odstínů a kombinací, naopak bijou do očí a prozařujou svět i když prší. Barvám se fakt meze nekladou a čím víc třpytek a podobnejch serepetiček, tím (výjimečně) líp.

Obviously, na to, abych nosila sárí a ukazovala pupek, nemám. Takže sem zkombinovala východ se západem a nakoupila široký kalhoty a lněný tílka. A sem nadšená. Áno, sama ze sebe! Ještě nedávno sem široký indický kalhoty měla za výstřelek pro hipíky a neuměla si představit, že je jednou budu nosit. Ale měla sem štěstí na barvu a materiál, takže sem se osmělila a najednou je miluju. Není mi vedro a hlavně se v nich můžu válet při blogování a není mi vidět na pec. Zatim mám jenom dva exempláře, nicméně díky AirAsia a jejich zastavení letů do Evropy, budu muset přes Dilí ještě jednou a naposled a hodlám přibrat ještě nějaký barvy. Kromě toho sem mrtě zvědavá, jak by to vypadalo s podpatkama...

Očekujte korále za 30 korun a taky kousek šály, kterou sem si vybrala v Kašmíru. Hnusnou ošoupanou tašku přes rameno nečekujte.

Když už sme u barev, ještě přidám jedno téma a tím je HOLI.

Aniž bysme věděli, jak skvělý je to datum, naplánovali sme si odlet z Indie na 8. březen a ukázalo se, že letošní super-svátek holi připadne právě na tenhle úplněk. Stejně jako Velikonoce i Holi je putovní svátek a počítá se podle úplňku, takže pokaždý připadne na jiný datum.

Důvodů, proč se slaví, je plno, ale asi nejznámější legenda vypráví o festovně zlým královi Hiranyakashipu, kterej byl de facto nesmrtelnej, takže se nikoho nebál a donutil svý poddaný, aby ho uctívali jako boha. Král měl syna jménem Prahlad, kterej ale s tátou nesouhlasil a byl oddaným zastáncem boha Višnu. Král se ho několikrát pokusil zbavit, ale pořád neměl štěstí. Šel tedy za svou sestrou Holikou a prosbou o pomoc. Požádal ji, aby odchytla Prahlada, posadila si ho do klína a sedla si s ním do ohně. Holika měla totiž zázračnou moc a oheň jí nemohl ublížit. Nevim, co to Prahlada chytlo, nicméně plán se téměř zdařil. Až na to, že Holika a král zapomněli na takovou maličkost a sice, že Holičina moc platí jenom když do ohně vstoupí samotná. Během Holičina uhořívání se Prahlad modlil k Višnuovi a byl ušetřen. Teta nikterak. Některé verze jsou k Holice trochu hodnější. Od té doby se Holi slaví jako vítězství dobra nad zlem a každoroční začátek oslav se nese v duchu zapalování ohníčků v předvečer Holi.


Samotný Holi tak, jak vypadalo v Dilí, je den, kdy se zapomene na kasty, stáří, pohlaví a sociální rozdíly, lidi vyrazí do ulic s kbelíkama vody, pistolkama, barvama v prášku a házej to všechno na sebe navzájem. Všichni jsou děsně happy, objímaj se s cizíma lidma a přejou si Happy Holi!

Svátek je to krásnej, skoro to dosahuje  geniality Velikonoc u nás.
Jediný, co nás trochu znepokojovalo, byly varování, že po sobě lidi lejou skoro cokoliv, včetně jedovatejch chemikálií, takže my sme vzali Holi trochu zlehka. Mějte mě klidně za poseru, ale večer sme letěli a už sme byli odhlášený z hotelu, takže nebyla šance se osprchovat.
No, ale kecy o tom sypat můžu...Fotky samozřejmě nejsou moje, naučit se fotit takhle bude ještě chvilku trvat.
Na konec chci pozdravit Ondru a Radima, kluky, který sem potkala v Gulmargu a strávila s nima fajn pár dní. Jednou za čas je svělý potkat někoho z domoviny. Díky Ondrovi taky nemusim po Thajsku běhat se snowboardem a mohla sem ho nechat v Dilí. Juchů!

Co se týká mejch módních fotek, očekávám, že si každej z vás vybere jednu z nabídnutých frází a pošle mi ji pod příspěvek jako komentář. Děkuji za pochopení.


a)Kráásná zlatííčko ... :)* :-*
b)Nejkrásnější :-**
c)Seksi!*:)A ty žabky mmm:**))
d)Nádhera beruško!

7 komentářů:

jarecek řekl(a)...

b)Nejkrásnější :-**

Anonymní řekl(a)...

c)Seksi!*:)A ty žabky mmm:**))

Eliska Vytlacilova řekl(a)...

e)kdo je hipik, ja sem hipik? ne, ty ses hipik! hipikhipikhipik!!! :P

Mila de Illusoire řekl(a)...

Máš super blog:-) Asi bych vybrala C)

Jsem nový follower a byla bych ráda, kdybys byla i Ty můj:-)
http://illussoire.blogspot.com/

Anonymní řekl(a)...

b)Nejkrásnější :-**

Kabukimono řekl(a)...

To oblečení se mi líbí, ale ty nápisy na výběr vůbec.

radobyelfka řekl(a)...

Médea: To je v pohodě, hlavně mi omg nepiš, že sem nejkrásnější :D